Legalizace samopěstování konopí v ČR: Co nás čeká?

Autor: Štěpán Goj

V České republice se připravují zásadní změny v oblasti pěstování konopí. Novela trestních předpisů, kterou nedávno Ministerstvo spravedlnosti odeslalo vládě, by mohla výrazně zmírnit postihy za pěstování a přechovávání konopí pro osobní potřebu. Co konkrétně tyto změny přináší a koho se týkají?

Nově by mohlo být legální pěstování až tří rostlin konopí pro vlastní potřebu osobami staršími 21 let. Takové pěstování by již nemělo být považováno ani za přestupek. Současně bude možné legálně přechovávat až 50 gramů sušiny konopí doma, a mimo domov až 25 gramů. Jakmile však někdo překročí hranici pěti rostlin, bude čelit postihům, přičemž neoprávněné pěstování většího množství může být klasifikováno jako trestný čin s hrozbou až půlročního vězení.

Ministerstvo zdůvodnilo tuto částečnou legalizaci změnou vnímání škodlivosti rekreačního užívání marihuany mezi dospělými. Konopí je podle mezinárodních smluv a předpisů EU posuzováno méně přísně než jiné omamné látky.

Důležité také je, že novela navrhuje navýšení pokut za drogové přestupky. Maximální pokuta by mohla vzrůst až na 50 000 Kč. Tento krok má za cíl zpřísnit postihy tam, kde je užívání a nakládání s drogami zjevně nelegální, a naopak uvolnit pravidla pro ty, kteří pěstují konopí pro vlastní potřebu.

Změna legislativy reaguje na volání odborníků, adiktologů a veřejnosti, kteří již dlouhodobě poukazují na to, že lidé pěstující konopí pro osobní užívání často čelí trestům nepřiměřeným v porovnání s jinými, závažnějšími trestnými činy.

Co nás tedy čeká? Pokud novela projde, v Česku by mohlo být legální pěstování až tří rostlin konopí, což pro uživatele představuje nejen uvolnění pravidel, ale i větší jistotu, že jejich chování bude v mezích zákona.


Pro milovníky konopí od milovníků konopí

Slevy!

Odebírej náš newsletter, aby ti neunikla žádná novinka z e-shopu a získej 10% slevu.

zavŕít